Voeding & Huisvesting

Voeding & Huisvesting

Een redelijk natuurlijk dieet;  dat is een belangrijke sleutel naast natuurlijk bekappen en passende huisvesting/beweging. Het dieet van wilde paarden is nooit goed onderzocht en eigenlijk weten we daar te weinig van af. Wel is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde voedingsstoffen niet goed zijn voor paarden. Dit gaat dan voornamelijk over gras in relatie tot hoefbevangenheid.

Realiseer je dat in sommige bodems in Nederland een forse hoeveelheid ijzer zit, waardoor het ruwvoer uit die regio’s ook hogere gehaltes ijzer kan bevatten. IJzer hoeft dan niet gecompenseerd te worden met extra ijzer in je vitaminebrok; kijk goed naar de ingrediëntenlijst! Aan de andere kant kan er ook te weinig magnesium in de voeding van je dier zitten, als gevolg van eenzijdige bemesting of uitputting van de grond waar jouw ruwvoer vandaan komt. Ruwvoeranalyse is daarom aan te bevelen bij iedere nieuwe lichting ruwvoer. Schenk niet alleen aandacht aan vitamines, maar dus ook aan mineralen! Denk daarbij ook aan koper en mangaan. En bedenk dat hogere gehaltes van het ene mineraal de opname van het andere gewenste mineraal kunnen onderdrukken. Op internet is tegenwoordig heel veel diepgaande informatie te vinden.

Pas wel op met supplementen; heeft jouw dier het echt nodig of is er sprake van marketing? Denk daarbij ook aan de zogenaamde detox- of ontgiftingskuren. De lever ‘parkeert’ de gifstoffen met name in de vetcellen tot de rust en energie in het lijf er is om die gifstoffen verder te verwerken in en door het lichaam. Bij een detoxkuur komen deze gifstoffen plots in grote getale vrij en de lever moet als een malle aan het werk om dat allemaal te verwerken. Met andere woorden, je overbelast de lever extreem met alle gevolgen van dien, zoals bevangenheid, huidproblemen, verergerde insuline-resistentie reacties en andere lichamelijke klachten. Daarom is het beter te zorgen voor de juiste omstandigheden en voeding, en gebruik je daarbij eventueel aanvullende preparaten ter ondersteuning van de lever, zodat deze zelfstandig aan het werk kan met ontgiften wanneer het moment daar is. Kortom: Blijf bewust wat je voert en waarom!!

Huisvesting & beweging

Paarden zijn bewegingsdieren en in de vrije natuur bewegen zij zo’n 95% van de dag. Ze zijn continue op zoek naar eten, water, beschutting, maar spelen ook met elkaar en gaan nieuwsgierig op onderzoek uit. Paarden zijn sociale dieren, die graag wat te doen hebben. Vanuit het natuurlijk bekappen wordt gekeken naar hoe wilde paarden leven, waarvan we zo veel als mogelijk toepassen op onze gedomesticeerde paarden en hen te voorzien in hun natuurlijke behoeftes. Dit kan bijvoorbeeld door een Paddock Paradise (PP). Ook hier geldt weer dat internet je beste vriend is, maar ook speciale Facebook-groepen waar je kennis en inspiratie vandaan kunt halen, zelfs voor kleinere terrein oppervlaktes. Denk aan voerplaatsen, passieve fysio, breedte van de paden, compostering, eetbare planten & bomen etc. Een PP is een inspirerend concept en geweldige manier van huisvesting en beweging!

Beweging is ook rijden. Natuurlijk streeft iedereen er naar om in harmonie met zijn paard of pony te rijden, zonder je dier pijn te doen of schade te berokkenen. Hier hoort ook bij dat je je dier niet te jong beleerd en in acht neemt wanneer deze uitgegroeid is. Hoe jij daar vervolgens invulling aan geeft, kan heel divers zijn en niemand zal daar een oordeel over vellen. Liever werken met dubbele lijnen dan aangespannen rijden? Of juist grondwerk en wandelen, of springen, dressuur, bitloos, boomloos? Met de juiste intenties zal jij geen kwaad berokkenen en werk jij prettig samen met jouw dier.