Voeding, huisvesting & tips

Voeding en huisvesting, en daaronder foto’s met praktische tips voor de dagelijkse praktijk!

Voeding

Een redelijk natuurlijk dieet, dat is een belangrijke sleutel naast natuurlijk bekappen en passende huisvesting/beweging. Het dieet van wilde paarden is nooit goed onderzocht en eigenlijk weten we daar te weinig van af. Wel is wetenschappelijk bewezen dat bepaalde voedingsstoffen niet goed zijn voor paarden. Dit gaat dan voornamelijk over gras in relatie tot hoefbevangenheid.

Huisvesting & beweging

Paarden zijn bewegingsdieren en in de vrije natuur bewegen zij zo’n 95% van de dag. Ze zijn continue op zoek naar eten, water, beschutting, maar spelen ook met elkaar en gaan nieuwsgierig op onderzoek uit. Paarden zijn sociale dieren, die graag wat te doen hebben. Vanuit het natuurlijk bekappen wordt gekeken naar hoe wilde paarden leven, waarvan we zo veel als mogelijk toepassen op onze gedomesticeerde paarden. We proberen zo veel als mogelijk tegemoet te komen aan de natuurlijke behoeftes van het paard. Dit kan bijvoorbeeld door een Paddock Paradise (PP). Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op de website www.paddock-paradise.eu en talloze andere sites, maar via deze site zijn ook richtlijnen te downloaden voor een een PP, zoals het inrichten van voerplaatsen, breedte van de paden etc.

Een PP kan je zelf op een eenvoudige manier vormgeven. Voorop staan beweging, sociaal contact en ruwvoer. Je kan bijvoorbeeld paden (‘tracks’) aanleggen door eenvoudig paaltjes te zetten in je weiland. Het verstrekken van ruwvoer kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via slow-feeders of hooinetten. Ook hier is internet je grootste bron voor informatie. 

Beweging is ook rijden. Natuurlijk streeft iedereen er naar om in harmonie met zijn paard of pony te rijden, zonder je dier pijn te doen of schade te berokkenen. Hier hoort ook bij dat je je dier niet te jong beleerd en in acht neemt wanneer deze uitgegroeid is. Hoe jij daar vervolgens invulling aan geeft, kan heel divers zijn en niemand zal daar een oordeel over vellen. Liever werken met dubbele lijnen dan aangespannen rijden? Of juist grondwerk en wandelen, of springen, dressuur, bitloos, boomloos? Met de juiste intenties zal jij geen kwaad berokkenen en werk jij prettig samen met jouw dier.